Fahéjas csiga, egészségesen – RECEPT

Egy hűvösebb téleleji napon kevés jobb dolgot tudunk elképzelni, mint begubózni otthon egy pohár forró csokival és a sütőnkben sült egészséges, teljes kiőrlésű fahéjas csigákkal.

 

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 dkg búzasikér
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 dkg nádcukor
  • 7 dkg kókuszolaj
  • 3 dkg fahéj
  • 16 dkg eritrit
  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. 1,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és a nádcukrot. Letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet és összekeverjük a búzasikérrel. Erre azért van szükség, mert a teljes kiőrlésű liszt sikértartalma miatt máshogy viselkedik, mint a fehér liszt, búzasikérrel kiegészítve viszont ebből is puha, levegős tésztát tudunk sütni.
  2. A liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk és a kókuszolajt és 7 dkg eritritet, majd a konyhai gép dagasztó fejével dagasztani kezdjük. Ha összeállt a tészta, kézzel is átgyúrjuk, majd letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 30 percig.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A megkelt tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk kb. 6-7 mm vastagon téglalap alakúra. Megkenjük a tészta felületét kókuszolajjal, egy ecset segítségével, majd megszórjuk vastagon fahéjjal és 7 dkg eritrittel. A rövidebbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, majd egy éles kés segítségével óvatosan 2 cm-es darabokra vágjuk a tekercset.
  5. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük egymás mellé a csigákat, nem túl szorosan, mert sütés közben még nőni fognak. Felverjük a tojást, majd ecsettel megkenjük vele a tészta tetejét, hogy szép fényesre süljön.
  6. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
  7. A mázhoz összekeverjük a krémsajtot 0,5 dl tejjel, 2 dkg eritrittel és ízlés szerint vanília aromával. Ezt csorgatjuk a frissen sült csigák tetejére.

A receptért köszönet Gökler Krisztinek. További finom recepteket az Ízes Élet oldalán olvashatsz.